9 tips tegen slapeloosheid

9 tips tegen slapeloosheid

Je herkent het vast wel; je moet de volgende dag vroeg je bed uit om te werken of om naar school te gaan en je hebt nog ieder uur op de klok gezien. Je maakt een rekensommetje en raakt in paniek omdat je nog maar 5 of 6 uur kunt slapen. Want hoe kom je nu in hemelsnaam de dag door als je zo weinig hebt geslapen?! Dit is nu net het perfecte voorbeeld van wat je niet moet doen als je niet kunt slapen. Want juist met deze gedachte, zal je de slaap niet te pakken krijgen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je binnen de kortste keren in slaap zult vallen.

1. Rustig blijven

Wat je vooral niet moet doen, is je druk maken omdat je per se moet slapen. Zorg er dus voor dat je niet met stress naar bed gaat. Dit werkt averechts tegen het in slaap vallen. Probeer overdag genoeg pauzes te nemen, zodat je niet in de avond alle prikkels hoeft te verwerken. 

2. Warm douchen

Je lichaamstemperatuur daalt sneller wanneer je een warme douche neemt en vervolgens in koudere lucht stapt. Door deze snelle temperatuurdaling, wordt je lichaam voorbereidt op slaap. Daarnaast is douchen ook erg ontspannend en kom je hierdoor nog meer tot rust. Oké, we weten dat met nat haar slapen niet echt ideaal is. Daarom kun je er ook voor kiezen om alleen even je lichaam te wassen.

3. Muziek luisteren

Luister muziek! En dan natuurlijk geen Happy Hardcore, maar klassieke of andere rustgevende muziek. Onderzoek toont aan dat je door het luisteren naar ontspannende muziek, sneller in slaap valt. Daarnaast schijnt het ook zo te zijn dat het symptomen van depressie kunnen verminderen. Alle reden dus om het eens te proberen. Wist je dat er ook podcasts zijn die je kunnen helpen met in slaap komen?

4. Doe ademhalingsoefeningen

Adem 3 seconden in door je neus en adem vervolgens weer 3 seconden uit door je neus. Neem dan 1 seconde een pauze en doe het dan weer opnieuw. Door te letten op je ademhaling, verleg je de focus van andere dingen die je wakker houden. Wedden dat je de slaap zo te pakken hebt?

5. Laat die telefoon met rust

Hoe minder blauw licht, hoe beter. Blauwe lichtgolven zijn nog krachtiger dan gewoon de lamp van je slaapkamer. Hierdoor verstoren ze het in slaap vallen. Probeer elektronische apparaten, zoals tablets en smartphones, zeker een uur voor het slapengaan weg te leggen en zet ook de lampen wat lager en de tv uit. 

tips om in slaap te vallen

6. Ga iets anders doen

Lig je al 20 minuten wakker? Blijf dan niet liggen, maar sta op. Ga even iets anders doen waarbij je je gedachten even kunt verleggen. Lees bijvoorbeeld een boek, maak een puzzel of probeer eens een podcast. Wij hebben de meest slaapverwekkende podcasts al voor je op een rijtje gezet! Je vindt ze hier.

7. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en donker is

Je lichaamstemperatuur heeft een belangrijke invloed op je biologische klok. Tijdens het slapen, daalt je lichaamstemperatuur. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het donker is in je slaapkamer. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine vertelt je lichaam dat het tijd is om in slaap te vallen. 

8. Draag sokken

Niet iedereen vindt het prettig, maar warme voeten kan echt je slaap bevorderen. Koude voeten zorgen ervoor dat je alert wordt en dat wil je niet als je moet slapen. Door het dragen van sokken worden je voeten warm en zetten de bloedvaten op het huidoppervlak uit. Hierdoor neemt het warmteverlies toe en koelt je lichaam af.

9. Denk aan je favoriete plek

Is er een plek waar je ooit bent geweest wat leek op het paradijs? Of misschien ben je nog nooit op deze plek geweest, maar heb je wel een bepaald beeld van het paradijs? Probeer hier aan te denken. Heeft het bijvoorbeeld een prachtig blauwe zee met wit strand of is het juist groen met een grote waterval? Door je een ontspannende scène voor te stellen, zal je sneller in slaap vallen.

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het sneller in slaap vallen, maar houdt altijd in je achterhoofd: je lichaam is een geboren slaper en kan dit dus prima zonder je hulp. Het is goed om je lichaam een handje te helpen, maar maak je vooral niet te druk. Het komt echt vanzelf!

Naast een koele en donkere slaapkamer, is een goed bed ook bevorderend voor een goede slaap. Probeer daarom eens een van onze boxsprings of ons matras. Je kunt ze hier bestellen.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …