Nadelen van snoozen

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. Nog heel even een keer snoozen, want dat is zo heerlijk. Dat heel even snoozen duurt vervolgens een half uur, waardoor je te laat komt op je werk. Herkenbaar? Jaloers op die enkeling die gelijk bij de wekker al naast zijn/haar bed staat. Wist je dat dit eigenlijk veel beter voor je is dan al dat snoozen? Wij leggen je uit waarom.

Waarom snoozen?

Bij het in slaap vallen, maakt je lichaam serotonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je een gelukkig gevoel krijgt. Door te snoozen krijg je dit gevoel een aantal keren achter elkaar, waardoor het verslavend kan werken. Ondanks het aanmaken van serotonine, heeft snoozen meer nadelen dan voordelen op de lange termijn.

Desoriëntatie door snoozen

Gemiddeld heeft een volwassen persoon ongeveer 8 uur aan slaap nodig. Dit is verschillend per persoon, maar wordt bepaald door de hoeveelheid dopamine in je lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Wanneer je bijvoorbeeld uit jezelf wakker wordt, dus door de wekker, is dat het signaal wat je lichaam geeft dat je klaar bent om wakker te worden. 

Als je blijft snoozen val je telkens opnieuw in slaap, waardoor je lichaam in de war raakt. Moet er nu serotonine of dopamine worden aangemaakt? Na een tijdje weet je lichaam niet meer wat het moet doen en kun je niet meer in slaap vallen.

Nadelen van snoozen

Beïnvloeding mentale gesteldheid

De Rem-slaap is de belangrijkste fase van de slaapcyclus. Door snoozen wordt deze fase verstoord. Tijdens je REM-slaap worden de gebeurtenissen verwerkt die je die dag hebt meegemaakt op een onbewuste manier. Dit gebeurd ook op het moment net voordat je wakker wordt. Wanneer dit een aantal keer achter elkaar gebeurd, heeft je lichaam te weinig tijd om steeds de informatie van die dag te verwerken. Hierdoor wordt je mentaal erg moe.

Tragere reactietijd door snoozen

Wanneer je het in slaap vallen om de vijf à tien minuten onderbreekt door te snoozen, is de slaapkwaliteit minimaal. Hierdoor zal je geeft vermoeid voelen, waardoor er stoornissen in de reactietijd kunnen ontstaan. Dit kan erg gevaarlijk zijn wanneer je de weg op moet en ook de productiviteit op het werk kan dalen. 

Snoozen kan dus erg prettig voelen, maar uiteindelijk brengt het veel meer nadelen dan voordelen met zich mee. Daarnaast is dat gehaast in de ochtend toch helemaal niet prettig? Probeer eens een half uur eerder op te staan dan normaal en de tijd te nemen voor een gezond ontbijt. Wedden dat je de dag veel frisser en relaxter begint?

Ook interessant

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …

Weetjes over slapen die je nog niet wist

Er zijn veel theorieën en gezegdes over slapen, maar welke zijn nu eigenlijk waar? We gaan ‘s avonds naar bed …