Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je van sporten voor het slapen gaan moe wordt en daardoor beter slaapt, maar het tegendeel is bewezen. Sporten draagt bij aan een goede nachtrust en een goed spierherstel, maar het tijdstip van sporten is het allerbelangrijkste. Net voor het slapengaan nog een rondje hardlopen is dan ook niet aan te raden.

Lichaamstemperatuur

Tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur door inspanning. Om goed te kunnen slapen is het van belang dat je lichaamstemperatuur daalt. Aangezien je lichaamstemperatuur wat tijd nodig heeft om weer te dalen, is het niet verstandig om net voor het slapengaan nog intensief te gaan sporten. Dit kan namelijk vooral het inslapen belemmeren. 

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

Endorfine

Tijdens het sporten worden stresshormonen sneller afgebroken door het vrijkomen van endorfine. Van dit hormoon voel je je gelukkiger en lekkerder in je vel. Voor je gemoedstoestand is dit natuurlijk super positief, maar de keerzijde van endorfine is dat het je wakker en alert houdt. Van sporten krijg je energie en dat is nu net niet wat je nodig hebt wanneer je in slaap probeert te komen.

Wat kun je doen om beter in slaap te komen

Sporten voor het slapen gaan is niet aan te raden, maar natuurlijk is sporten wel super belangrijk voor je gezondheid. Je kunt daarom het beste maximaal tot 2 uur voordat je gaat slapen sporten. Zo heb je toch je beweging én een goede nachtrust. Daarnaast moet je rekening houden met het volgende:

  • Drink geen cafeïne houdende drankjes tijdens of na het sporten
  • Neem nog wat de tijd om te ontspannen na het sporten. Zo kan je lichaam helemaal tot rust komen
  • Eet niet meer na het sporten, zodat je metabolisme niet aangewakkerd wordt
  • Doe na het sporten een stretch-sessie, zodat je de ademhaling helemaal tot rust laat komen en dus ook je lichaam

Naast bovenstaande is ook een goed bed belangrijk voor je nachtrust. Bij Club 9 hebben we kwaliteits matrassen en boxsprings waarmee een goede nachtrust gegarandeerd is. Je krijgt een matras of boxspring thuisbezorgd en na 5 jaar komen we het gebruikte Club 9 matras weer bij je ophalen en ruilen deze voor een nieuw en fris matras. 

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …

Weetjes over slapen die je nog niet wist

Er zijn veel theorieën en gezegdes over slapen, maar welke zijn nu eigenlijk waar? We gaan ‘s avonds naar bed …