Slaaptekort en overgewicht? Dit kan met elkaar in verband staan

Slaaptekort en overgewicht? Dit kan met elkaar in verband staan

Het is waar wat ze zeggen: een slaaptekort kan je gewicht beïnvloeden. Wanneer jij je rust niet pakt, is je lichaam bezig zo lang mogelijk op je reserves te teren.

Met een flink slaaptekort zul je je constant moe voelen. Het is dan makkelijker om iets ongezonds snel klaar te maken, in plaats van iets met verse groenten waar tijd en energie in gaat zitten. Je bent te moe om te sporten, gaat snacken, en ligt er ‘s nachts pas laat in, omdat je lichaam nog aan het stuiteren is van de suikers.

Uiteraard hebben we allemaal wel eens een uitspatting, maar als dit eerder regel dan uitzondering is, weet dan dat genoeg slaap een net zo belangrijke factor is voor je gezondheid en welzijn als sporten en gezond eten.

slaaptekort kwabjes

Je zegt wat makkelijker ‘ja’ tegen dat extra stuk taart wat je aandacht trekt.

Wanneer je niet genoeg slaapt en dus last hebt van een slaaptekort, zal je vanzelf verkeerde impulsieve beslissingen gaan nemen. Het is een beetje alsof je dronken bent, je bent niet helemaal helder. Je zegt wat makkelijker ‘ja’ tegen dat extra stuk taart wat je aandacht trekt.

Al met al is slaap dus als voeding voor je brein. Wij bij Club 9 geloven in dat extra uurtje slaap. Slaap je minder dan 9 uur? Dan zul je waarschijnlijk geen ‘nee’ kunnen zeggen tegen die zak chips, hoe graag je dit ook wilt. Je lichaam zal dit opslaan in vetten om op te teren in de uren dat je lichaam wakker blijft.

Tips om slaaptekort te verminderen

  • Een goed bed natuurlijk! Een matras of boxspring wat zich goed aanpast aan je lichaam.
  • Gebruik geen blauw lichtgevende apparaten tot ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft, tussen de 15 en 20 graden is ideaal
  • Dim ’s avonds het licht
  • Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen, met name als je last hebt van stress
  • Houd je van snoozen? Dan wordt het tijd om dit toch echt af te leren, want wanneer je meteen opstaat begin je veel frisser aan je dag

Eerlijk is eerlijk: door veel slapen zul je niet per se afvallen. Te weinig slaap zal echter zeker bijdragen aan gewichtstoename. Maak slapen daarom leuk door een bedritueel voor jezelf te creëren waardoor je volledig relaxed kunt gaan slapen (lees: geen chips in bed eten). Ons advies: duik elke avond Club 9 in!

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …