Was jouw eerste werkdag na de vakantie vreselijk? Zo kom je terug in je ritme!

Was jouw eerste werkdag na de vakantie vreselijk? Zo kom je terug in je ritme!

De zomer leek wel oneindig, maar inmiddels is september toch echt alweer een tijdje geleden aangebroken. Vooral nu we dit jaar veelal in en rondom eigen huis hebben doorgebracht, kan het zijn dat een ritme ver te zoeken is. Een dip na je vakantie is dan ook niet zo heel gek. Was jouw eerste werkdag na de vakantie niet te doen en vraag je jezelf af of je nog ooit in je oude en vertrouwde ritme terugkomt? 

Geen nood, wij hebben hier een aantal tips voor je waarmee je binnen no time weer de controle pakt en terug in een gezond ritme kunt komen.

Tips om je vakantiedip aan te pakken

1. Zorg voor een slaapritme. Bepaal een dagelijks tijdstip voor jezelf om naar bed te gaan en een tijd om op te staan. In het weekend wijk je niet meer dan 1,5 uur van deze tijdstippen af om je ritme te bewaken. Volwassenen hebben 7 à 8 uur slaap nodig per nacht voor een optimale gezondheid. Een goede nachtrust is belangrijk, ook om makkelijker in je ritme te kunnen blijven.

2. Plan je maaltijden. Een vast ritme geeft rust, want je weet immers waar je aan toe bent. Elke dag rond dezelfde tijden een gezonde maaltijd eten, zorgt ervoor dat je niet onnodig ongezond gaat snacken.

3. Beweeg. Houd tijd open in je dagelijkse schema voor beweging. Dit kun je makkelijk vanuit huis doen met een online video inclusief goede warming up die je hartslag doet versnellen en een cooling down waarbij je je spieren nogmaals goed strekt. Met een paar halters, een rubberen mat en je eigen lichaamsgewicht kom je al een heel eind.

4. Hydrateer jezelf. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. Als je iemand bent die vaak ‘vergeet’ om drinken te pakken, kun je bijvoorbeeld beginnen met in de ochtend meteen een glas water te drinken voordat je naar je werk gaat. Of neem een fles water mee in de auto voor als je een stukje moet rijden. 

5. Opgeruimd staat netjes. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Door meteen in de ochtend je bed al op te maken geef je jezelf een seintje dat je dingen overzichtelijk wilt houden. Als je kinderen hebt, kun je ze ook kleine huishoudelijke taken geven die passen bij hun leeftijd.

Thuiskomen in een opgeruimd huis na de eerste werkdag na de vakantie is toch waar iedereen blij van wordt?

dtuktemakers eerste werkdag na vakantie

6. Houd een lijstje bij. Zodra er iets op is van je voorraad schrijf je het op een lijstje zodat je, wanneer je boodschappen gaat doen, precies weet wat je nodig hebt. Op deze manier minimaliseer je de keren dat je naar de supermarkt gaat in één week. Dat scheelt een hoop tijd, geld, en mentale ruimte.

Tip: Vergeet jij vervolgens dit briefje? Sla dan in je notities op je telefoon een lijstje op en deel dit met je partner. Zo vergeet je nooit meer je boodschappenlijst, want onze smartphone hebben we altijd bij de hand.

7. Kook grotere maaltijden. Op deze manier zorg je voor nóg minder uitstapjes naar de supermarkt (tenzij je online bestelt, dan moet je sowieso anticiperen omdat directe levering niet mogelijk is) én je bespaart jezelf een hoop tijd voor zowel het koken als het bedenken voor weer een gezonde maaltijd op sommige dagen. Zorg er uiteraard wel voor dat je een vriezer hebt die de capaciteit heeft om dingen te bewaren.

8. Bereid je de avond van tevoren voor. Ontbijt en lunch zijn voorbereid, tassen en kleding liggen klaar. Zo wordt de ochtend een stuk minder stressvol!

9. Druk niet op snooze! We begrijpen heus wel dat ons Club 9 matras en onze Club 9 boxspring als een wolkje slapen, maar je kunt beter je dag op de juiste voet beginnen. Gemotiveerd en vol energie. Zeker om van je vakantiedip af te komen.

10. Neem tijd voor jezelf. De ochtend is vaak heel gehaast, omdat we zo lang mogelijk in bed willen blijven liggen. Juist door even een momentje voor jezelf te nemen, en niet meteen je telefoon te pakken met al die prikkels, kun je je ochtend met de juiste intentie beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een korte workout doen, mediteren of 3 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Of misschien teken je of dans je graag. Iets wat jou laat voelen dat je leeft en dat deze dag je iets prachtigs gaat geven.

Klinkt allemaal leuk en aardig om op deze manier je eerste werkdag na de vakantie te overleven en vervolgens terug in je ritme te komen, maar het opstaan is vaak het grootste probleem. Lees onze tips om op te staan eens! Dan gaat het je vast allemaal een stuk gemakkelijker af en geniet je gewoon weer van een goede nachtrust.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …