Wat te doen tegen een winterdip

Wat te doen tegen een winterdip

De dagen zijn koud en regenachtig, je hebt nergens zin in en je wil de hele dag in bed liggen. Let op want voor je het weet heb je een winterdip te pakken. Een winterdip is een verstoord ritme van het lichaam. Het zorgt ervoor dat je vaker somber en moe bent, wanneer de dagen kouder en korter worden. Je komt je bed niet uit en je wil eigenlijk gewoon niets doen. 

Je kunt een winterdip voorkomen. Daarom hebben we 9 tips tegen een winterdip op een rijtje gezet. Laat die winter je humeur niet bepalen, want ook in deze tijd is het leven te kort om somber te zijn!

Blijf bewegen

Oke, in de winter hoef je niet te trainen voor je summerbody, want dat ziet toch niemand. Toch ga je je een stuk fitter voelen als je blijft bewegen. Het geeft je positieve energie en het zorgt ervoor dat je je mentaal ook een stuk beter voelt. 1 tot 3 keer in de week sporten, zal je helpen om de winterdip te vermijden.

Ga naar buiten

Ook al is het binnen zo heerlijk warm, ga naar buiten! Frisse lucht zal je goed doen. Ga lekker een flink stuk wandelen of gewoon ergens op een bankje zitten. Frisse lucht laat je fitter voelen en heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Probeer bijvoorbeeld eens om iedere dag een half uur eerder op te staan en ga wandelen voordat je naar je werk gaat. Je wordt er namelijk ook meteen wakker van!

wat te doen tegen een winterdip

Vitamine D

De zon staat in de winter te laag om voldoende vitamine D aan te maken. Wanneer je het idee hebt dat je een winterdip aan het creëren bent, is het aan te raden om wat extra vitamine D te nemen. Vooral als je voornamelijk binnen werkt, is het niet verkeerd om wat extra vitaminen te nemen. Je kunt kiezen voor supplementen, maar er zit ook vitamine D in paddenstoelen en vis. 

Blijf optimistisch

Door constant negatieve gedachten in je hoofd te laten spoken, kom je in een negatieve sleur terecht. Ga hier uit! Ga leuke dingen doen en probeer je zinnen te verzetten. Koop bloemen of spreek af met vrienden en ga lekker lunchen of samen koken. Wordt jij gelukkig van series kijken? Stop dan even waar je mee bezig bent en kijk een aflevering van je favoriete serie. Spreek met jezelf af dat je één aflevering mag kijken en ga daarna weer verder met je dagelijkse routine, zoals je werk of het huis poetsen. Klik hier voor een lijst met Netflix series ter inspiratie.

Eet gezond

Je lichaam krijgt energie van gezonde voeding. Daarom is het ook zo belangrijk. Pak eens een extra stuk fruit of schep een keer wat extra groenten op. Deze extra energie kun je namelijk goed gebruiken tegen een winterdip. Eet gevarieerd en gezond volgens de schijf van vijf. Houd je niet van koken? Probeer eens wat anders dan normaal. Wedden dat je het in de loop van tijd leuk gaat vinden?

Ga mediteren

Denk je dat dit niets voor je is? Geef het een kans! Iedereen verdient een moment van rust en een meditatiesessie is hiervoor de perfecte gelegenheid. Je leert om je hoofd leeg te maken en je gedachten van je af te zetten. Je stresslevel wordt lager als je bewust bezig bent met je ademhaling. Headspace is een app waar je ook niet-begeleide meditaties kunt volgen.

Schrijven

Schrijf iedere dag eens drie positieve dingen op. Dit kan zijn over jezelf of over iets waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld iedere avond voordat je gaat slapen. Denk bijvoorbeeld aan; ‘Ik ben dankbaar voor mijn familie en vrienden.’ Het is een kleine moeite, maar het kan van groot belang zijn op je humeur. 

Zorg voor licht

Doordat de dagen korter worden, zie je ook minder daglicht. Doordat de dagen korter zijn, wordt er meer melatonine aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig blijft. Gooi daarom overdag alle gordijnen open en zet de lampen aan. Dit zal helpen om je fitter te voelen!

Lief zijn voor jezelf

Iedereen heeft wel eens dat hij niet lekker in zijn vel zit. Dit is helemaal niet erg en probeer dit dan ook te accepteren. Wanneer je merkt dat je jezelf een beetje down begint te voelen, ga dan iets leuks doen! Koop bloemen voor jezelf, ga in bad of lees een goed boek. Het is helemaal geen schande om jezelf eens lekker te verwennen.

Zorg goed voor jezelf in deze tijden. Probeer over je gevoelens te praten met familie of vrienden. Dit kan ook al voor een grote opluchting zorgen. Het belangrijkste is om een positieve mind te blijven houden! Probeer eens te denken aan de leuke dingen, bijvoorbeeld lekker knus met een kopje thee en een dekentje voor de openhaard. Dat is toch heerlijk?

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …