Weetjes over slapen die je nog niet wist

Weetjes over slapen die je nog niet wist

Er zijn veel theorieën en gezegdes over slapen, maar welke zijn nu eigenlijk waar? We gaan ‘s avonds naar bed en staan ‘s ochtends weer op. Dit gaat allemaal automatisch en op natuurlijke wijze, maar wist je dat slaap eigenlijk veel interessanter is dan je eigenlijk zou denken? Als je je er wat meer in verdiept, kom je van alles te weten over slaap! Wij hebben de meest opmerkelijke weetjes voor je op een rijtje gezet.

Je kunt 10 dagen zonder slaap en 14 dagen zonder eten. Je gaat dus eerder dood bij te weinig slaap dan bij te weinig eten. Beiden raden we niet aan want het is gewoon niet gezond!

Het record van het langst niet slapen is 18 dagen, 21 uren en 40 uur. Dit is nog langer dan in het weetje hierboven. De recordhouder kreeg last van paranoia, geheugenverlies, wazig zien, hallucinaties en onduidelijke spraak. Doe dit dus thuis niet na!

Ongeveer 10% van de snurkers heeft slaapapneu. Dat wil zeggen dat de ademhaling herhaaldelijk tijdelijk stopt tijdens het slapen. Deze adempauze duren minimaal 10 seconden en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Klik op onderstaande knop en lees meer over slaapapneu.

Daarnaast komt snurken alleen voor bij de niet-REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren van je ledematen verlamd, zodat je niet uit bed kunt vallen tijdens het dromen. Daarnaast zijn de hersenen heel actief en is de ademhaling en hartslag verhoogd. Waarschijnlijk heeft dit iets te maken met het verwerken van emoties en informatie die je die dag hebt opgenomen. 

Wist je dat je na 5 minuten nadat je wakker bent al 50% van je droom bent vergeten? En na 10 minuten ben je al 90% vergeten. Dat is dus de reden waarom je een droom bijna nooit na kunt vertellen. Daarnaast droom je ongeveer 2 uur per nacht en begint dit meestal ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen.

Je kunt alleen dromen over gezichten die je een keer hebt gezien. Nu zul je denken, ik ken echt niet altijd alle gezichten die ik in een droom zie. Klopt! Dit kunnen ook gezichten zijn van personen die je gewoon overdag op straat tegenkomt. Het maakt niet uit of dit nu kort of lang geleden is. Knap hè van je brein?

Koala’s zijn de dieren die het langste slapen per etmaal. Ze slapen tot wel 22 uur per dag! Beetje jaloers zijn we wel. Daarnaast zijn giraffen de dieren die het kortst slapen. In korte sessies van 5 tot 10 minuten slapen ze in totaal ongeveer 1,9 uur per dag. Hoe houden ze het vol!

weetjes over slapen die je nog niet wist

Wanneer er ‘s nachts lawaai is om je heen tijdens het slapen, kan dit een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Ook als je niet wakker wordt van het lawaai, kan dit een negatieve invloed hebben. Daarnaast kunnen ook de lichtstralen van een wekker al genoeg zijn om je slaapcyclus te verstoren.

Bij Club 9 wisten we al veel over slapen, maar bovenstaande weetjes kenden we nog niet. Wel wisten we dat het matras waar je op slaapt heel erg van invloed is op hoe jij slaapt. Het Club 9 matras en de Club 9 boxsprings bieden een optimale ondersteuning voor je lichaam, zodat je altijd uitgerust wakker wordt. Meer weten? Klik op onderstaande knop voor meer informatie. 

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …