Is te veel slapen slecht voor je en waarom?

Is te veel slapen slecht voor je en waarom?

Het woord “te” zegt het eigenlijk al: te veel slapen is niet goed voor je, net zoals dat te weinig slaap ook niet goed voor je is. Maar waarom? Die snooze-knop… die kan ervoor zorgen dat jij te veel slaapt, maar dat deze ‘extra’ minuten (want zo extra zijn ze niet), helemaal niet goed voor je zijn. 

Dat had je vast al zien aankomen… Maar wat je waarschijnlijk niet had zien aankomen is de verhoogde kans op hartfalen als je te veel slaapt. 

De effecten van te veel slapen

Uit onderzoek is gebleken dat te veel slapen kan zorgen voor een groter risico op hartfalen. Ook werd slechts twee uur meer snoozen dan de 8 uur slaap die je nodig hebt, in verband gebracht met een toename van het risico op beroertes. De auteurs van dit onderzoek geven als mogelijke reden voor het verhoogde risico op hartfalen, dat mensen al onderliggende aandoeningen hebben waardoor ze langer slapen. 

Een logisch gevolg van te veel slapen kan zijn dat je altijd moe bent. Het probleem is alleen dat je dan het idee hebt dat je moet slapen, waardoor je moe blijft. Naast onderliggende aandoeningen kunnen er andere redenen zijn waarom je te veel slaapt. Herken jij een van de onderstaande effecten? Dan kan het een eerste stap zijn om dit effect aan te pakken waardoor je je nachtrust verbetert

Overgewicht

Te veel slapen kan ervoor zorgen dat je gewicht toeneemt, maar overgewicht kan er ook voor zorgen dat je te veel slaapt. Hoe kun je deze cirkel doorbreken? Ga bewegen! Nu hoor ik je denken “maar daar word ik toch juist weer moe van?” 

Hoe meer je gaat bewegen, hoe meer energie je gaat krijgen op de lange termijn. Wanneer jij voor een lange periode te veel slaapt, zal dit niet in 1 dag opgelost zijn. Geef het dus wat tijd. 

Hoofdpijn

Ken je dat? Het gevoel dat je zo lang hebt geslapen dat je er hoofdpijn van hebt gekregen? Je bent in de ochtend al een aantal keer wakker geworden en steeds liet je het toe om weer in slaap te vallen. Vervolgens word je om 11:00 uur wakker en heb je het gevoel dat je de dag ervoor een aantal wijntjes te veel hebt gedronken. 

Dit kan een gevolg zijn van te veel slapen. Je hebt lange tijd niets meer gegeten als je langer slaapt dan normaal. Een regelmatig slaappatroon is daarom van belang. 

Je zit niet lekker in je vel

Dit kun je vergelijken met overgewicht, een cirkel die je moet zien te doorbreken. Je zit niet lekker in je vel en hebt geen energie waardoor je moe wordt en gaat slapen. Slaap je alleen te veel, dan kan dat er voor zorgen dat je juist minder energie hebt en je slechter gaat voelen en misschien zelfs depressieve gevoelens ontstaan. 

Ook hier is beweging van belang, en nog beter; in de natuur! Ga lekker naar buiten en geniet van de frisse lucht. Kom in beweging en zorg ervoor dat je weer meer energie krijgt. 

is te veel slapen slecht voor je en waarom

Wat kan ik doen om te veel slapen te voorkomen?

Oke, je slaapt te veel en wilt dit aanpakken. Wat kun je het beste doen? Hieronder lees je een aantal tips die je snel kunt toepassen. 

Zorg voor een regelmatig slaappatroon

Wanneer jouw slaappatroon erg afwisselend is, kan het ervoor zorgen dat je op verschillende momenten erg moe bent waardoor je te veel uren slaapt. Probeer een patroon van gemiddeld 8 uur slaap aan te houden. Als extra tip kun je een slaapdagboek bijhouden om te zien hoe je eigenlijk slaapt. Misschien slaap je wel veel langer dan je eigenlijk bewust bent. Reken je ook je dutjes mee die je gedurende de dag doet? 

Yoga voor het slapen

Overdag bewegen is erg goed voor je, maar voor het slapengaan wat yoga oefeningen doen kan ervoor zorgen dat je rustig wordt, lekker in slaap kunt vallen op het moment dat je wil gaan slapen en na 8 uur slaap voldoende slaap hebt gehad en uitgerust wakker wordt. Daarnaast is het ook een middel tegen piekeren. Met yoga kun je in je lichaam komen en wat meer uit je hoofd. Dat is ook wel eens lekker hé! Even niet nadenken…

Beweeg voldoende

We hebben het er net al een aantal keer over gehad, je zit niet lekker in je vel en je slaapt te veel. Zorg daarom dat je voldoende beweegt. Dit heeft namelijk invloed op jouw mentale toestand. Beweging heeft een positief effect op jouw gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Wanneer jouw gezondheid verbetert, zal je ook minder de behoefte hebben om te slapen. 

Natuurlijk gaat niet alleen één van het bovenstaande je helpen. Vaak is het een samenspel én is een goed matras namelijk van belang. Het is bekend dat een volwassenen gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig heeft en bij Club 9 bezorgen we je door middel van een goed matras dat extra uurtje slaap 😉 

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …