Weg met die telefoon in je slaapkamer

Weg met die telefoon in je slaapkamer

Is dit nu eigenlijk een feit of een fabel: je slaapt slechter wanneer je tablet of telefoon in je slaapkamer rondslingert?

Veel onderzoekers hebben dit voor ons uitgezocht en het is wel degelijk zo dat je telefoon in je slaapkamer invloed heeft op je slaap. Het heeft niet alleen fysieke, maar ook psychische gevolgen.

Effecten van je telefoon in je slaapkamer

Leg jij je telefoon onder je kussen of op je nachtkastje tijdens het slapen? Dan ben je zeker niet de enige. Alleen lang niet iedereen heeft door wat voor effecten dit kan hebben op je nachtrust.

Blauwe lichten

Heb jij last van een slechte nachtrust? Dan zou jouw telefoon of tablet daar zo maar eens mee te maken kunnen hebben. Zeker als je jouw smartphone net voor het slapen gaan nog even gebruikt. In bed of niet, dat maakt niet uit.

De blauwe lichten van deze elektronische apparaten zorgen er namelijk voor dat je slaaphormoon, melatonine, onderdrukt wordt. Dit hormoon hebben we nodig voor een goede nachtrust, omdat het zorgt voor de controle van je slaapcyclus.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt zelfs dat wanneer je gedurende de dag langdurig gebruik maakt van een scherm dat blauw licht bevat, je tot 40 minuten korter slaapt. In dit onderzoek is het schermgebruik van kinderen en adolescenten (8-18 jaar) in de avond uitgebreid in kaart gebracht in samenhang met slaap. 

Zit je nog een uur voordat je naar bed gaat op je telefoon, dan kan dit ervoor zorgen dat je allereerst slecht in slaap komt, maar daarnaast ook vaker ’s nachts wakker wordt of zelfs overdag last hebt van vermoeidheid.

Probeer voor het slapengaan niet meer in contact te komen met deze blauwe lichten. Tenminste twee uur van te voren zou goed zijn om beter in slaap te kunnen vallen.

Psychische gevolgen

Net voordat je gaat slapen nog even je mail checken of een appje lezen zorgt ervoor dat jouw hersenen actief blijven. Je geluid zet je misschien uit maar als je vervolgens nog een berichtje ontvangt en je telefoon trilt of hij licht op, dan blijven je hersenen dus nog langer actief. 

Daarnaast verhoogt het de kans op stress. Je wilt lekker gaan slapen, maar je blijft toch nog bezig in je hoofd met dat ene mailtje wat je zojuist nog geopend hebt. Of dat vervelende appje wat je kreeg van een vriend of vriendin. Vervolgens kom je dus niet in slaap, omdat je hier maar over blijft piekeren.

Ook kan het negatieve spanning opleveren in je relatie als de een liever nog even door de filmpjes op TikTok scrolt en de ander eigenlijk gewoon even jouw aandacht wil.

weg met die telefoon in je slaapkamer

Straling

Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig. Echter is het niet duidelijk wat voor schadelijke effecten dit kan hebben op ons lichaam en hier wordt dan ook nog volop onderzoek naar gedaan. 

Hoe dan ook heeft een mobiele telefoon in je slaapkamer effect op jouw nachtrust. Niet alleen door het blauwe licht maar ook door de stress die het kan opleveren. Daarom raden wij aan je telefoon gewoon uit je slaapkamer te houden, zodat jouw slaapcyclus niet verstoord wordt en jij tijdens het werk niet in slaap valt. 

En anders kun je altijd nog gewoon een powernap doen! Dit heeft namelijk positieve effecten op jouw productiviteit en vermindert stress. 

Ligt jouw mobiele telefoon al niet meer in je slaapkamer, maar heb je nog steeds moeite met in slaap komen? Gebruik dan eens deze tips om in slaap te vallen.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …