Last van slapeloosheid? Wij helpen je!

Last van slapeloosheid? Wij helpen je!

Slapen is zó belangrijk voor je gezondheid. Je merkt ook wanneer je slecht slaapt, dat je dan gewoon niet optimaal kunt functioneren. Na een lange dag inspanning heeft je lichaam en geest voldoende slaap nodig om te kunnen ontspannen. 

Het kan per persoon verschillen hoeveel slaap iemand nodig heeft, maar gemiddeld is dit 8 uur. Er wordt gesproken van slapeloosheid, wanneer je slecht inslaapt, lang wakker ligt of heel vaak vroeg wakker wordt en als dit vaker voorkomt dan 2 keer per week. De gevolgen hiervan zijn dat je je energieloos, prikkelbaar en slaperig voelt. Klinkt dit bekend in de oren? Tijd om er wat aan te doen! En wij gaan je helpen.

Hoe ontstaat slapeloosheid?

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van je slaapproblemen. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken:

  • Spanningen of stress: Dit kan over vanalles gaan, bijvoorbeeld piekeren over je relatie, werk of thuissituatie.
  • Lichamelijke klachten: Pijn, jeuk, hoesten, benauwdheid. Dit zijn allemaal klachten die je uit je slaap kunnen houden.
  • Mentale klachten: Bijvoorbeeld als je last hebt van een depressie.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken die kunnen zorgen voor slapeloosheid. Je moet hierbij denken aan het gebruik van je smartphone net voor het slapengaan, koffie en alcohol, jetlags, dutjes, te vroeg naar bed of te laat opstaan, drugs, een zware maaltijd net voor het slapengaan en lichamelijke inspanning. 

slapeloosheid

Tips om beter te kunnen slapen bij slapeloosheid

Praat erover

Spanning en stress zorgen ervoor dat je niet goed slaapt. Zorg er dus voor dat je erover praat! Door erover te praten met iemand die je vertrouwd, krijgt je wellicht nieuwe inzichten om het probleem aan te pakken.

Bereid je voor op de nachtrust

Er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat je niet meteen je slaap kunt pakken. Probeer eens wat meer afstand hiervan te doen. Sporten is natuurlijk super goed, maar niet net voor het slapengaan. Daarnaast kun je ook beter geen vast voedsel meer eten en koffie en alcohol drinken zo net voor het slapengaan. Ook kun je beter het blauwe licht van je tv en smartphone vermijden net voor je gaat slapen. Zorg ervoor dat je een uur voor het slapen ontspant door bijvoorbeeld een warm bad, ontspanningsoefeningen of laat je eens masseren. Zo krijgt je lichaam wat rust voor je naar bed gaat.

Aanpassingen aan je slaapkamer

Naast dat je lichaam rustig is voordat je gaat slapen, is het ook belangrijk dat dit geldt voor de omgeving waarin je slaapt. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is met een prettig klimaat tussen de 15 en 19 graden. Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk en is het misschien eens een goed idee om je telefoon in een andere kamer te laten liggen. Ook is het erg belangrijk dat je een goed bed en kussen hebt om op te slapen.

Tijdstip van slapen

Het is belangrijk om een vast slaapritme aan te houden. Dan is het ook makkelijker voor je lichaam om eraan te wennen. Sta steeds op rond dezelfde tijd en ga ook steeds rond dezelfde tijd naar bed. Ook al weten we dat het af en toe gewoon heerlijk is, doe geen dutjes overdag. Dit zorgt ervoor dat je in de avond niet in slaap komt. De gemiddelde inslaaptijd is ongeveer een kwartier. Lukt het na een kwartier niet? Ga dan even wat lezen of luister naar rustige muziek en sta de volgende dag gewoon weer rond dezelfde tijd op om in het ritme te blijven!

Het oplossen van slapeloosheid

Niet bij iedereen werken dezelfde adviezen. Je zal er zelf achter moeten komen welke adviezen voor jou van toepassing zijn. Geef het wat tijd. Het kost gewoon tijd om nieuwe slaapgewoonten aan te leren en van je slapeloosheid af te komen.

Meer informatie over slaapproblemen kun je vinden op de website van de Hersenstichting.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …