Slaaptips voor kinderen: terug naar het ritme

Slaaptips voor kinderen: terug naar het ritme

De scholen zijn weer begonnen en de kids moeten weer wennen aan het schoolritme. Veel van onze Club 9 leden maken deel uit van een jong gezin. Daarom is het de hoogste tijd voor deze slaaptips voor kinderen en stiekem ook een beetje voor de ouders dus. 😉

Wat kan ik het beste doen?

Het is duidelijk dat niet alleen kinderen, maar ook de ouders het meeste baat hebben bij rust, reinheid en regelmaat. Wanneer het stramien van de schooltijden weggevallen is en we deze weer terug moeten brengen, probeer het jezelf dan zo makkelijk mogelijk te maken door de rust te bewaken. Niet alleen voor je kroost, maar ook voor jezelf.

Oke. Rust dus. Duidelijk. Wat nog meer?

Dagritmekaarten

Kinderen willen, net zoals jij, weten waar ze aan toe zijn. Je kunt ze helpen het avondritueel visueel te maken door te werken met bijvoorbeeld dagritmekaarten. Zo kun je duidelijk maken dat er eerst wordt gegeten, daarna douchen, pyjama aan, tanden poetsen, nog even een verhaaltje lezen en dan lekker naar bed.

slaaptips voor kinderen voorlezen

Compromissen sluiten

Mochten ze niet willen gaan slapen, laat ze dan in ieder geval weten dat ze hun slaapkamer niet meer uit mogen en dat ze zelf nog even mogen spelen of een boekje lezen. Niet alle kinderen gedijen goed op een streng ritme, dus probeer binnen de grenzen een compromis te sluiten. Wel op de slaapkamer en bepaal zelf maar wanneer je moe genoeg bent om het lampje uit te doen. 

Stel vervolgens wel een vaste bedtijd in. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn.

Blijf aanwezig

Vaak vinden kinderen het fijn om te horen dat je niet meteen ‘weg’ bent, zodat ze in jouw nabije aanwezigheid de overgang kunnen maken van waak naar slapen. Als jij in de badkamer bezig bent om een bad te vullen of in je eigen slaapkamer de was nog even opvouwt, dan voelen je kinderen zich veilig en geborgen. Een nachtlampje kan ook helpen.  

En maak er iets leuks van om naar bed te gaan! Zorg dat het een ontspannen sfeer is, zodat ze er misschien zelfs naar uit kijken. Dit kan alleen maar positief werken.

Een verhaaltje voorlezen vinden waarschijnlijk alle kinderen wel leuk. Heb je alle boekjes al uit? Praat dan met je kinderen over de dag. Wat hebben ze allemaal gedaan? Misschien willen ze dan nog wel iets kwijt of is er iets gebeurt wat ze je moeten vertellen. Zo leer je ze meteen aan dat ze jou alles kunnen vertellen, altijd.

Ontspanning voor jezelf is ook belangrijk

Kinderen hebben de magie in zich om je terug naar het moment te brengen. Als je merkt dat je gestrest bent, gehaast of chagrijnig om het hele ritueel af te werken, laat alles dan even voor wat het is. De één op één aandacht die een kind van je vergt is alles wat je kind van je nodig heeft. Zodra ze op bed liggen, pak dan een moment voor jezelf. Mediteer, lees een boek of neem een bad. Zorg goed voor jezelf. Je eigen nachtrust is ook van belang.

Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door simpele maaltijden in het weekend in te vriezen. Dat scheelt een hoop stress en verzekert je van een gezonde maaltijd voor je kinderen. Meer tijd dus om samen te spelen!

Merk je dat het je erg veel moeite kost om je ritme weer te vinden na de vakantie? Misschien heb je wel last van de vakantieblues. Sorry wat? Jep, en zo bestrijd je die vakantieblues!

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …