Alles wat je moet weten over een goede powernap!

Alles wat je moet weten over een goede powernap!

Heb jij last van slaaptekort en kun je wel een powernap gebruiken? In Spanje houden ze gewoon een siësta rond een uurtje of twee. En wij maar denken dat ze gek zijn daar in het zuiden, maar het is bewezen dat een powernap toch écht zijn voordelen met zich meebrengt. En nu wil jij vast weten, maar wat dan…?

Hoe lang duurt de perfecte powernap?

Een powernap van twee uur lang is natuurlijk niet verstandig. Waarschijnlijk ben je dan inmiddels zo moe dat je wel kunt blijven slapen tot de volgende ochtend. Je komt dan namelijk in je REM slaap terecht en gaat het je veel meer moeite kosten om weer wakker te worden. Een dutje van ongeveer 20 minuten zou voldoende moeten zijn om te profiteren van de effecten van een powernap volgens onderzoeken. Daarnaast kun je het beste een dutje doen rond 14.00, wanneer je al ongeveer 7 uur wakker bent. Na 6 uur worden je hersenen namelijk minder alert en met een middagdutje kun je ze weer opfrissen om de rest van de dag door te gaan.  

alles wat je moet weten over een goede powernap op kantoor

De voordelen

Stress, iets waar iedereen wel eens last van heeft en ook eigenlijk vaak niet goed weet waar het nu precies vandaag komt en hoe we het kunnen verminderen.

Nou, met een powernap dus!

Daarnaast verhoogt het je alertheid en concentratie, waardoor je productiever bent gedurende de dag. Je zult meer kunnen doen, waardoor je je taken gewoon kunt afsluiten en het niet meeneemt naar huis. Je hebt tenslotte gewoon alles kunnen doen wat je wilde doen die dag. Bovendien heeft het positieve werkingen op het geheugen en je leervermogen. En als afsluiter bevordert het ook je creativiteit. Eventjes ertussenuit voor een powernap zorgt ervoor dat je je hersenen opfrist om weer op goede ideeën te komen in de middag!

Als je graag gebruik wil maken van een powernap zorg er dan voor dat je niet te veel cafeïne van tevoren inneemt. Dit maakt het namelijk lastiger om in slaap te vallen op het tijdstip dat jij dat zou willen. Daarnaast is het slim om in een donkere kamer te gaan liggen, eventueel een slaapmasker te gebruiken en oordopjes als er teveel geluiden om je heen zijn.

En dan je smartphone, het scherpe licht van elektronische apparaten zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt, dus probeer deze eventjes weg te leggen. Heb je meer tips om in slaap te vallen nodig? Lees deze dan hier!

Het enige wat je nu nog te doen staat, is je baas ervan overtuigen dat een powernap tijdens werktijd toch écht jouw productiviteit verhoogd. Ik denk dat hij dan niets anders kan zeggen dan “ja” 😉 . Slaap lekker!

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …