Last van nachtmerries? Zo kom je er vanaf!

Last van nachtmerries? Zo kom je er vanaf!

Wordt je achtervolgt, val je in een diep gat of ben je ontvoerd? In nachtmerries kom je vaak in de meest enge en vreemde situaties terecht. Midden in de nacht wordt je angstig en bezweet wakker en vaak durf je niet meer verder te slapen. De meeste mensen hebben er zelden last van, maar er zijn mensen die er wat vaker last van hebben en hierdoor moeite hebben met concentreren. Kun je iets tegen nachtmerries doen? Ja, zeker!

Een nachtmerrie, wat is het nu eigenlijk?

Een enge droom zonder wakker te worden of iets wat je je niet herinnert is geen nachtmerrie. Bij een nachtmerrie schrik je altijd wakker. Je herinnert je eigenlijk bijna altijd waar je nachtmerrie over ging. Hoe dat komt? Een nachtmerrie ontstaat in je REM-slaap, ook wel lichte slaap genoemd. Je lichaam is op dat moment al in een diepe rust, alleen je hersenen zijn nog druk bezig. Kenmerkend voor een nachtmerrie is dat je je vaak heel onrustig, angstig en machteloos voelt. Je ontwaakt altijd op het meest angstaanjagende moment, bijvoorbeeld wanneer je achtervolger je te pakken heeft. Gelukkig ook maar, want je wil vaak niet weten hoe het anders met je afloopt…

Oorzaken van nachtmerries

Benieuwd wat je nachtmerrie nu eigenlijk betekent? Zoek dan eerst naar de oorzaak ervan. Dingen die je dagelijks meemaakt, worden ‘s nachts verwerkt. Als je dus iets ergs hebt meegemaakt of als je stress hebt, dan vertaald dit zich ‘s nachts naar een nachtmerrie. Dit is meteen ook de reden waarom kinderen hier meer last van hebben dan volwassenen. Zij krijgen op een dag veel nieuwe indrukken die ze dan tijdens de slaap verwerken. 

Wat te doen tegen nachtmerries?

Of je nachtmerries helemaal kunt bestrijden? Dat is een goede vraag. We hebben in ieder geval wel een aantal tips om ze minder te laten worden.

Vermijd stress

Voorkom stressvolle situaties. Door het cortisolgehalte wat wordt aangemaakt door stressprikkels, wordt je onrustig en zorgt ervoor dat nachtmerries vaker voorkomen. Heb je stress door bijvoorbeeld werk? Doe dan voor het slapengaan iets waar je rustig van wordt, zoals mediteren of een aflevering van je favoriete serie kijken.

nachtmerries

Gebruik geen alcohol en drugs

Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar alcohol en drugs zorgen er ook voor dat je onrustig wordt en dus minder makkelijk in slaap komt. Doordat je onrustig bent, krijg je sneller last van nachtmerries. Niet doen dus!

Denk aan leuke dingen

Oké, dit klinkt echt super suf, maar het helpt echt! Het is bewezen dat wanneer je actief denkt aan een blije droom, dat dit de kans vergroot dat je deze ook daadwerkelijk krijgt. Probeer in ieder geval om je negatieve gedachten te verdringen.

Slaap genoeg

Wanneer je veel wisselt in je slaapritme, kan dit zorgen voor overprikkelde hersenen waardoor weer nachtmerries ontstaan. Probeer er dus voor de zorgen dat je iedere avond rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en dat je iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op staat. Dit kan helpen om de nachtmerries te verminderen.

Ruim op!

Veel dingen om je heen zorgt voor veel prikkels. Je slaapt rustiger in een rustige omgeving en daarom is het dus belangrijk dat je zorgt voor een opgeruimde slaapkamer. Dus pak die stofzuiger en dweil en ruim je kleren op. Je zult merken dat je er zelf rustiger van wordt en dat dus ook je nachtmerries er minder van worden. Je leest hier waarom een opgeruimde slaapkamer zo belangrijk is.

Mocht je midden in de nacht wakker schrikken van een nachtmerrie en niet meer kunnen slapen, pak er dan eens een boek bij in plaats van je telefoon. Van lezen wordt je rustig en kun je je zinnen verzetten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om naar een luisterboek of een podcast te luisteren. Wij hebben al een aantal slaapverwekkende podcasts voor je op een rijtje gezet. Slaap lekker!

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …