Alles wat je moet weten voor een goede nachtrust

Alles wat je moet weten voor een goede nachtrust

Dit is iets waar we allemaal over dromen: een goede nachtrust. Echter is het niet weggelegd voor iedereen terwijl dat wel zo zou moeten zijn. Het nadeel is dat er veel dingen zijn die ervoor zorgen dat jouw goede nachtrust ver te zoeken is. Maar wat dan? Dat het voor ons allemaal ook nog verschillend is, maakt het vaak lastig om de vinger direct op de zere plek (of plekken) te leggen. 

Bij Club 9 weten we hoe belangrijk goed slapen is en daarom hebben we deze post voor jou opgesteld met alles wat je moet weten voor een goede nachtrust.

Slaap je wel voldoende? Moet je eigenlijk nog wel sporten voor het slapen gaan? Wat kan ik beter niet eten of drinken een aantal uur voordat ik naar bed ga? We gaan alles na om ervoor te zorgen dat ook jij kan genieten van een goede nachtrust. Dat verdienen we tenslotte allemaal.

Gids voor een goede nachtrust

Laten we beginnen met in slaap vallen. Kom jij makkelijk in slaap? Of heb jij iedere avond plafonddienst… Dan hebben we wel een paar tips voor je om makkelijker in slaap te vallen.

In slaap vallen is het probleem

Drink jij een kopje koffie of thee voordat je naar bed gaat? Of misschien wel een glas cola? Dan is het tijd om die gewoonte te schrappen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om cafeïne te mijden voor het slapen gaan.

Je slaapkamer koel houden is ook een tip die je kan helpen om beter in slaap te vallen en tijdens de nacht ook door te slapen. In de winter zit je hier natuurlijk helemaal niet op de wachten, maar het is beter voor je nachtrust om het niet te warm te hebben in jouw slaapkamer. Als je lichaamstemperatuur namelijk daalt, dan wordt jouw slaapproces positief beïnvloed.

Zorg ervoor dat je ontspannen bent voordat je naar bed gaat. Ja duh! Dat willen we allemaal, lekker cliché dit. Dat is natuurlijk ook wel zo… Toch willen we je op het hart drukken dat dit belangrijk is. Vaak staan mensen er niet voldoende bij stil dat stress er ook voor zorgt dat je niet in slaap kunt vallen en vervolgens ook nog eens slecht slaapt. 

En als we dan toch cliché bezig zijn: start met yoga! Dit helpt je écht beter te ontspannen. Daar hoort ook mediteren bij. Gun jezelf eens wat rust. Volgens mij heeft iedereen wel 15 minuten op een dag om hier tijd voor te maken.

Opstaan gaat me ook niet echt goed af 

Zeker zodra de R weer in de maand zit willen we het liefst in de ochtend lekker onder onze warme dekens blijven liggen. Maar hoe langer we blijven liggen, hoe moeilijker het wordt om je bed uit te komen! 

goede nachtrust

Het is niet leuk, maar een van onze tips is: zet je wekker aan de andere kant van je slaapkamer. Dan MOET je wel je bed uit om hem uit te zetten en als je dan toch al opgestaan bent kun je maar beter meteen je dag beginnen. 

Dus ook niet snoozen! De kwaliteit van je slaap wordt hier namelijk niet beter van en vaak voel je je zelfs nog vermoeider als je hebt gesnoozed, dan wanneer je meteen bent opgestaan.

Track je slaap

Tegenwoordig hebben zich voldoende technologische ontwikkelingen plaatsgevonden, waardoor we inzicht kunnen krijgen in onze slaap. Eigenlijk hartstikke gaaf ook toch? Er bestaat zelfs een app die je dromen bijhouden! 

Daarnaast bestaan er voldoende slaap apps voor zowel IOS als Android die slaapanalyses met je delen waarin je écht kunt zien wat je allemaal uitspookt ‘s nachts. 

Ruim je kamer op!

Je lijkt mijn moeder wel! Ja, sorry… maar het helpt echt bij een goede nachtrust! Uit onderzoek blijkt dat een opgeruimde omgeving invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Een schone slaapkamer betekent dus een goede nachtrust. Nu heb je dus écht geen smoesjes meer om je kamer opruimen uit te stellen 😉 

Om je een handje te helpen zou je kunnen beginnen met je te verdiepen in een leuke manier van opruimen. Of voer een bedritueel in waar je van ontspant voordat je naar bed gaat. Hier vind je nog meer tips.

Dit moet je eten voor het slapen gaan

Natuurlijk kan dit voor iedereen anders zijn aangezien de één een allergie heeft voor noten of de ander iets zo vies vindt, dat het je sowieso niet gaat helpen. Toch is er bepaalde voeding die je voor het slapen kan eten, zodat dit je nachtrust positief beïnvloed, zoals:

  • Amandelen – bevat zowel melatonine als magnesium.
  • Vette vis – de vitamine D en Omega 3 wat vette vis bevat zijn ontstekingsremmend en hebben een positieve invloed op de goede nachtrust.
  • Kamillethee – het stofje apegenine verbindt zich op een bepaalde manier met de hersenen waardoor slaap wordt bevordert.
  • Zure kersen – dit is namelijk een natuurlijke bron aan melatonine, het slaaphormoon

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je gedurende de hele dag gezond bezig bent wat betreft voeding. Niet alleen met voeding maar ook met jezelf. Als je gespannen bent en kamillethee voor het slapengaan drinkt wil het niet perse zeggen dat dit 100% helpt. Zorg dus goed voor jezelf, dat is misschien wel het belangrijkste voor een goede nachtrust.

Namasté

Yoga beoefenen voordat je gaat slapen kan veel voordelen met zich meebrengen! Doordat je ontspannen in bed gaat liggen na een yogasessie kun je stress verminderen en de kwaliteit van je slaap verbeteren. Ga dit in je routine brengen en merk zelf het verschil. Lees hier meer over de voordelen van yoga voor het slapen.

Yoga kan je ook helpen wanneer je slechter slaapt tijdens volle maan. De volle maan kan namelijk wel degelijk invloed hebben op jouw nachtrust, zo hebben Zwitserse onderzoekers bewezen.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …