Dekbed wassen. Hoe doe je dat?

Dekbed wassen. Hoe doe je dat?

Het is bewezen; in een schoon bed slaap je beter. Een belangrijke stap hierin is het regelmatig verschonen van je beddengoed. Wist je dat het daarnaast ook belangrijk is om je dekbed te wassen?

Dekbed wassen in de wasmachine

Je kunt een synthetisch, katoenen of donzen dekbed in de wasmachine wassen met een vloeibaar wasmiddel voor de fijne was. Een favoriet van ons is de Robijn Wol en Fijn. Dit wasmiddel is heel mild, maar kan het dekbed toch goed reinigen. Er zitten geen agressieve ingrediënten in en het bevat stoffen die de vezels van je dekbed beschermen. Het hele dekbed gaat lekker ruiken en er blijven geen zeepresten achter. 

Het is belangrijk dat je geen wasverzachter gebruikt. Een dekbed is al erg groot waardoor je wasmachine al snel vol raakt. Hoe meer middelen je toevoegt, hoe groter de kans dat er resten achterblijven op het dekbed. Na verloop van tijd kan dit gaan stinken en het dekbed kan minder ademend worden.

Om je dekbed mooi te houden, moet je een kort wasprogramma en lage temperatuur gebruiken voor het wassen. Het is hierdoor lastig om vieze geurtjes écht goed weg te krijgen. Door wat witte natuurazijn toe te voegen, ook op lage temperatuur, verdwijnen deze geurtjes als sneeuw voor de zon!

Dekbed drogen

Het kan soms lastig zijn om je dekbed weer droog te krijgen. Check daarom het was etiket om te checken of het in de droger mag. Droog ook altijd weer op een lage temperatuur. Als het dekbed niet in de droger mag, zie je op het was etiket een kruisje staan. Bij sommige drogers is een speciale dekbedden stand aanwezig, maar dit betekent niet dat ieder dekbed geschikt is voor de droger. Let daarom dus goed op het was etiket!

Als het dekbed niet in de droger mag, kun je het uithangen over een groot wasrek of buiten als het niet regent. Het heeft ongeveer een dag nodig om te drogen, dus zorg ervoor dat je er op tijd mee begint anders heb je ‘s avonds tijdens het slapen nog een nat dekbed. 

dekbed wassen

Mijn dekbed past niet in de wasmachine

Past je dekbed niet in de wasmachine? Geen zorgen! Je kunt ook in bad of in een teil je dekbed wassen. Het heeft even wat tijd en kracht nodig, maar dan heb je uiteindelijk wel een heerlijk fris en schoon dekbed! 

Je dekbed wassen zonder wasmachine in 5 stappen:

  1. Laat het bad of de teil tot de helft vollopen met lauwwarm water. Voeg hier 25 ml fijn wasmiddel aan toe, bijvoorbeeld Robijn Wol en Fijn, of een beetje shampoo. 
  2. Dompel het dekbed onder water en duw het zo een paar keer onder, maar niet te hard. Als je te hard in het dekbed knijpt, kan de vulling ervan gaan klonteren. 
  3. Laat het water weglopen en spoel het dekbed uit met schoon en lauwwarm water. Zorg ervoor dat er zo veel mogelijk zeep uit het dekbed wordt gespoeld.
  4. Knijp zo veel mogelijk water uit het dekbed, maar wring het niet uit. Zo voorkom je dat de vulling ongelijk verdeeld raakt. 
  5. Hang het dekbed buiten te drogen. Er kan nog veel water uit lekker, dus dit wil je niet binnen in je huis hebben. Daarnaast wordt het buiten ook sneller droog en is het lekker fris!

Naast een schoon en fris dekbed, is een schoon matras en kussen ook erg belangrijk voor een goede nachtrust. Wist je dat je een matras na ongeveer 5 jaar moet vervangen? Lees hier meer over de levensduur van een matras.

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …