9 feiten & fabels over slapen

9 feiten & fabels over slapen

Uren voor 12 uur tellen dubbel, van alcohol slaap je dieper, er wordt van alles gezegd. Maar is dit ook wel zo? Je probeert van alles om beter te kunnen slapen, maar wat is een feit en wat is een fabel? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Hieronder lees je een aantal feiten en fabels die te maken hebben met slapen. 

1. Je kunt langer zonder eten dan zonder slapen

Feit

Door een week niet te eten, word je hongerig en zwak en val je waarschijnlijk flink af. Wellicht kun je hierdoor nog best redelijk functioneren. Wanneer je een week niet slaapt, wordt dit al snel een heel ander verhaal. Je gaat hallucineren en je kunt echt niet normaal functioneren. Eigenlijk is het al bijna onmogelijk om na 48 uur niet in slaap te vallen. Geen reden dus om het ooit eens uit te proberen!

2. Slaapuren voor 12 uur ’s nachts tellen dubbel

Fabel

Je lichaam kan zich aanpassen aan de tijd waarop je normaal gesproken gaat slapen. Is dit dus na 12 uur ‘s nachts? Dan slaap je waarschijnlijk net zo goed als mensen die om 22:00 uur al in bed liggen. De eerste uren van je slaap zijn wel het belangrijkste aangezien je dan het meest uitrust. Maar het maakt dus echt niets uit op welk tijdstip van de dag je deze eerste uren slaap ervaart!

3. Vrouwen slapen meer dan mannen

Feit

Alle vrouwen verzamelen! Het schijnt zo te zijn dat mannen gemiddeld 8 uur per nacht slapen en vrouwen 9 uur. En nee dit heeft er niets mee te maken dat vrouwen lui zijn, maar juist dat ze zoveel moeten multitasken op een dag, dat ze het gewoon nodig hebben. Naast het feit dat vrouwen langer slapen, slapen ze ook lichter. Dit komt doordat de slaapcyclus zou worden beïnvloed door hormonen. Als de wetenschap het zegt, tja… dan moeten ze maar een uurtje langer in bed doorbrengen!

4. Alcohol zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt

Fabel

Grote kans dat je door alcohol inderdaad sneller in slaap valt, maar het zorgt er zeker niet voor dat je dan ook beter slaapt. Het tegenovergestelde juist, door alcohol ga je juist onrustiger slapen en wordt je vaker wakker. Erg lekker die borrel, maar dus niet echt bevorderend voor je slaap.

5. Schaapjes tellen helpt je om sneller in slaap te komen

Feit

Als je honden leuker vind, dan tel je toch lekker honden! Het maakt namelijk niet uit wát je telt, als je maar niet piekert. Wanneer je niet kunt slapen, wordt aangeraden om je gedachten ergens anders op te focussen. Door te tellen focus je je op één ding en is het eigenlijk een vorm van meditatie.

9 feiten en fabels over slapen

6. Slaap kun je inhalen

Fabel

We hebben allemaal wel eens een nacht dat we wat minder slapen en maar wat graag gedurende de dag even wat slaap zouden willen inhalen. Wist je dat dit helemáál geen zin heeft? Als je moe bent, slaap je de volgende nacht gewoon vaster. Dit doet je lichaam helemaal vanzelf. Langer slapen als je moe bent is dus echt niet nodig. Jammer van het excuus om even een middagdutje te doen…

7. Door seks val je gemakkelijker in slaap

Feit

Je hebt endorfine nodig om in slaap te kunnen vallen. Seks is vermoeiend en zorgt er dus voor dat je lichaam dit aanmaakt. Je krijgt hierdoor een gevoel van rust, geluk en kalmte waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen. Daarnaast vermindert het ook stress, dus val je meteen als een blok in slaap!

8. Wanneer je gaapt ben je moe

Fabel

Gapen lijkt een teken te zijn dat je moe bent, maar toch is dit niet zo. Je kunt bijvoorbeeld ook gapen als je zenuwachtig ben of wanneer je aan het sporten bent. Gapen geeft namelijk ook een overgangsfase aan van moe naar alertheid of van rust naar inspanning. Je hersenen krijgen door gapen meer zuurstof en dat helpt bij het beter functioneren. Gewoon lekker de hele dag gapen dus!

9. Van slecht slapen kom je aan

Feit

Door weinig te slapen raken je hormonen uit balans. Een hongergevoel wordt opgewekt door hormonen, dus het gevolg hiervan is dat je honger krijgt. En wat doe je als je honger hebt? Juist, eten. Je geeft ook nog eens eerder toe aan verleidingen wanneer je moe bent. Een koekje is op dat moment veel lekkerder dan die groene appel, maar helaas ook niet echt goed voor de lijn.

Nu we wat meer duidelijkheid hebben over wat feiten en wat fabels zijn over een goede nachtrust, speelt hier een goed bed ook een erg grote rol in. Bij Club 9 hebben we goede kwaliteits matrassen en boxsprings. Je gaat hier een abonnement aan voor 5 jaar. Hoezo 5 jaar? Nou, wist je dat je matras in deze tijd heel wat te verduren hebben? Lees hier meer. Na afloop van je abonnement komen we je oude Club 9 matras ophalen en nemen we weer een fris en nieuw matras voor je mee!

Ook interessant

Nadelen van snoozen

We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …

Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …

Praten in je slaap. Wat zegt het over je?

Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het …